Det hedder jeans og ikke cowboybukser!

Udtrykket; jeans er noget, som stort set alle forbinder med et andet ord, altså et synonym for de traditionelle og populære cowboybukser, som aldrig går af mode, men sådan har det sådan set ikke altid været, for omkring 1930’erne blev ordet jeans brugt som en betegnelse for nogle snævre damebukser.

Ordet jeans kommer faktisk fra oldfransk og betyder gênes Genova, som, for at det ikke skal være løgn, er en betegnelse for noget kraftigt bomuldsstof, som så blev eksporteret fra blandt andet undertegnede, altså Genova, som også har tilnavnet, Denim, som vi også bruger dagligt i dag.

Når vi taler om cowboybukser i dag, bliver både betegnelser som Jeans, Blue Jeans, Pants, Panties, Denims og så videre. Kært barn har jo mange navne.

 

Jeans til kvinder

Jeans til kvinder har lige så mange ligheder, såvel som forskelle i forhold til jeans til herrer.

Jeans er kendt for ofte at være indigofarvede, som egentlig blot er en mørk blå farve, men jeans fås også i mange andre blå farver og nuancer, samt sort og hvid med flere. Jeans er bukser, som for det meste er af et slidstærkt og kraftigt bomuldsstof.

Den kendte grundmodel af jeans, som hedder Levi’s 501 er stadig at finde i butikkerne og bliver stadig produceret, hvilket kan forklares ved, at de stadig er aktuelle i modebilledet den dag i dag.

Tidligere var det primært kvinder i rustningindustrien, der bar jeans, men efterhånden som tiderne er skiftet og moden har gjort det samme, er jeans til kvinder blevet meget mere udbredt og nu er det alle kvinder fra alle sociale lag, alle erhverv, alle klasser og alle kulturer. Se et stort udvalg af jeans her hos Chopin online.

Dette skift skete i omkring 1950’erne, hvor jeansene begyndte at blive fritidsbeklædning hos både mænd og kvinder.

Lynlåsen foran og baglommerne har holdt ved og er stadig på stort set alle jeans den dag i dag, men noget som er blevet lavet om på jeans til kvinder, er formen, altså modellen har ændret sig. Modellen for jeans til kvinder er blevet mere stram og tætsiddende.

 

Tidløs stil

Som tiden gik og moden skiftede, gjorde jeans til kvinder det samme. Jeans-moden fulgte faktisk den historiske tid fuldstændigt.

Efterhånden som der skete noget i ungdomskulturen, kom der jeans med svaj forneden, så kom der kassebuksefacon og gulerodsfacon, som også blev præget af den historiske periode. Lommer, syninger og stikninger blev også ændret og blev mere og mere modepræget.

Jeans til kvinder fås i dag i utallige varianter, modeller og mærker, men én ting, som alle jeans til kvinder her har til fælles er, at de får kvinden der bærer dem til at udstråle tidløs stil.